Yolağzı Köyü
Çanakkale ilinin Eceabat ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün adı, 1902 yılı kayıtlarında Selvili, 1919 yılı kayıtlarında ise Sivli olarak geçmektedir.
Mevcut gölü kurutularak, gölet oluşturulmuştur. Göletten Kumköy ve Yalova köyleri de istifade ederler. Geçim kaynaklarını tarım ürünleri buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk ve domates oluşturur. Hayvancılık gelişmiştir.
Mevcut caminin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Sonradan onarım gördüğü ahşap işçiliğinden anlaşılmaktadır. Minareli ve imamı vardır. Köyde 1900’lerde bir sübyan mektebi bulunduğu şifahi rivayetler arasındadır. Yaptıranın isminin de Ethem Efendi olduğu söylenmektedir. Köyün içinde 2 hamam kalıntısı bulunmaktadır. Mezarlık içindeki bakımsız türbenin Ece Bey’in mezarı olduğu rivayet edilir. Bu yörede Ece Bey’in üç mekanı bulunmaktadır. Yolağzı Köyünde mezarlıkların 40 dönüm araziyi kapsadığı söylenmektedir. Bu durum köyün önceleri büyük bir kasaba olduğunu hatırlamamıza bir vesiledir.
Hülasa eski köy şimdiki köyün doğusundaki Kızlar Tepesinde idi. 800 hane olduğu söyleniyor. Buradaki ismi Saidli ve Seyidlidir. İl yerleşenleri Karakeçelilerin Saidli cemaati olmalıdır. Bu bakımdan ismi Saidli kalmıştır. Köydeki şifahi rivayetlere göre Barbaros Hayrettin Paşanın babasının da bu köy doğumlu olduğudur.
Yani Barbaros Hayrettin Paşanın Saidli Köyünden olduğunu söyleyebiliriz. Velhasıl Cuma günleri kızlar eğlence yaparlarmış bunun için eski köy yerine kızlar tepesi denilmiştir. /1/ Müslümanlarda Cuma gününün anlamı ve etkileri burada da görülür. Köyde misafir ağırlanır, ikramlar yapılır ve gün bayram ve şenlik havası içinde yaşanırdı. Örf ve adetlerin kaynakları arasında dini anlayışların yeri oldukça büyüktür. Mum yakmak, bez bağlamak ve helva pişirmek gibi bazı inançların kaynağı Hıristiyanlık olarak görülmektedir.
Nasıl Gidilir?
Yol durumu içerikte mevcuttur.
Ne yenir, ne içilir, alışveriş?
Market yoktur, köy kahvesinde yiyecek – içecek bulabilirsiniz.