Troas Kültür Rotaları
Asya’dan Avrupa’ya uzanan kısrağın başında yüzyıllar boyunca önemini yitirmemiş, doğal güzellikleri ve zenginliğiyle birlikte baş döndüren Troas; iki kıta, iki ada ve bir Boğaz’ın hemen yanında 6.500 yıllık bir hikâyeler zincirini saklıyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları, bizi günden güne bu zincirin yeni halkalarıyla tanıştırmaya devam ediyor.
Troas Kültür Rotaları Projesi bölgenin tarihsel açıdan ne kadar geniş bir zaman yelpazesine sahip olduğunu, doğal güzelliklerini, tarihsel zenginliğini, kendine has yaşantısını, tatlarını ve eşsiz manzaralarını; tarihsel alt yapısı hazırlanmış tematik rotalar aracılığıyla ziyaretçilere anlatmayı amaçlamaktadır. Troas Kültür Rotaları, hikâyedeki gibi ortaya bir elma bırakıyor aslında. Elma, bu kez savaş ve anlaşmazlığa değil; köklü değerleri ve zenginlikleri olan bu coğrafyayı keşfetmeye vesile olacak.
Güzelyalı’dan başlayarak dört farklı antik kenti, bu kentlere yaşam sunmuş su kaynaklarını, bölgede yaşamaya devam eden insanları ve onların hikâyelerini, yüzyıllardır bozulmayan ve insanın damağını mest eden tatları, yeşille mavi arasındaki geçişleri, tarihsel dönemlerin ayrım ve kesişimlerini derinden hissettiren 11 rota; yaklaşık 270 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Örneğin Dalyan’dan başlayıp Alexandria Troas ve Neandrai Antik kentlerini geçip doğanın size sunduğu birçok güzel manzarayı fotoğrafladıktan sonra Asya’nın en batısına, Babakale’ye indiğiniz ve burada güneşi batırdığınız rotada Aziz Paulus’un hikâyesini tecrübe ederken hemen sonra geri dönüp Murad Hüdavendigâr Rotası’nı yürümeye başlayarak bölgedeki Osmanlı izlerini ve bu izlerin hikâyesini deneyimleme fırsatına sahipsiniz. Ve bunları yaparken proje kapsamında önceden hazırlanan mobil uygulama sayesinde ihtiyacınız olan bütün bilgelere ulaşabilirsiniz.
Troas Kültür Rotaları Projesi’nin ilgili kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen sunumlar sonrası teveccüh ve takdirle karşılanmasının ardından
Cevat Paşa Etabı
Asıl adı İsmail Cevat olan ve 14 Eylül 1871’de İstanbul’da Sultanahmet’te doğan Cevat Çobanlı, Osmanlı Genelkurmay Başkanlarından Mareşal Mehmet Şakir Paşa’nın oğludur. 20 Mart 1894’te Harp Akademisi’ni birincilikle bitirmiş; 1909 yılına kadar Padişah Yaveri olarak Saray Kurmaylığı görevi yapmıştır. 13 Mayıs 1895’te Binbaşılığa yükselmiş; 27 Ocak 1898’de Yarbay olmuştur. 10 Ağustos 1914’te
Birinci Dünya Savaşı esnasında birçok görevde bulunan Cevat Paşa, 16 Mart 1920’de İstanbul’un işgali sırasında İngilizler tarafından tutuklanmış; Malta’ya sürülmüştür. Bir buçuk yıldan fazla sürgün kalan Cevat Paşa, 31 Ekim 1921’de yurda geri dönerek Anadolu’ya geçmiştir. 29 Ağustos 1923’te Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilen Cevat Paşa, İstiklal Harbi’ne katılan en yaşlı ve kıdemli komutanlardan olmuştur. 1937 yılında yaş haddinden dolayı askerlikten emekli olmuş; 13 Mart 1938’de İstanbul’daki evinde vefat etmiştir.
Güzergâh Erenköy Merkez Mahallesinden başlayıp, Tevfikiye Köyü’nde son bulmaktadır. Etap boyunca çeşitli cazibe noktaları ve ziyaret yerleri mevcuttur. Bu noktalar aşağıda yer almaktadır.
Kumkale Köyü
Öncesinde “Batakova” olarak isimlendirilen Kumkale, ismini aldığı Kumkale Kalesi’nin (Kale-i Hakaniye) etrafında 1657 yılında kurulmuş bir köydür. Bu köy,
Ajax Tümülüsü
Mitolojik bir Yunan kahramanı olan Ajax [Aias], Kral Telamon ve Periboe’nin oğludur. Troya Savaşı’nda Hektor’a yenilerek kentin yakınlarında gömülmüştür. Ajax, Troya Savaşı’nda Yunan ordusunun Akhilleus’tan sonra en güçlü savaşçısı olarak kabul edilir. Bölgede bulunan kanıtlar, ana inşaatın Roma İmparatoru Hadrian döneminde (Milattan sonra 76-138) tamamlandığını göstermektedir. Yapım tarzı ve tümülüste bulunan bir kandil, tümülüsün yeniden inşa edildiğine işaret etmektedir.
Kumkale İntepe Batarya Şehitliği
Birinci Dünya Savaşı esnasında
Karanlık Liman
Karanlık Liman (Erenköy Koyu), Birinci Dünya Savaşı’nda
Halileli Şehitliği
Halileli sırtlarında yer alan şehitlik, Kumkale’de bulunan 31’inci Alay 2’nci Tabur 6’ncı Bölük’te görev yapan Kayserili Üsteğmen Hilmi Efendi’ye aittir. Şehitlik, Şehitler Çeşmesi adı verilen mevkide oluşturulmuştur. Mermer üzerinde bulunan yazıda “Birinci Cihan Harbinde burada Tanrısına kavuşan ulu şehitlerimizin ruhuna el-fatiha 1331-1333 (1915-1917)” ifadesi yer almaktadır.
Tarihi Top
KAYNAK : https://www.troaskulturrota.com/
Nasıl Gidilir?
Yol durumu içerikte mevcuttur.
Ne yenir, ne içilir, nereden alışveriş yapılır?
Güzergâh üzerinde bulunan Kumkale ve Tevfikiye köylerinin içerisinde yer alan bakkallardan alışverişinizi yapabilir, aynı zamanda köy kahvelerinde hoş sohbet ile birlikte çayınızı ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz.