Kızılay Ağadere Müzesi
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda yer alan Ağadere Mecruhin Hastanesi bölgesi, Türk Kızılay tarafından yeniden hazırlanan müze projesi sayesinde ziyaretçilerine savaşın cephe gerisindeki durumunu anlatıyor.
Dünyanın en önemli kara ve deniz savaşlarına sahne olan Çanakkale’de, şehitlik, anıt ve müzelerle tarihi hatıralar canlı tutuluyor.
Çanakkale Muharebeleri’nde cephe gerisinde Türk ordusuna sağlık hizmeti verilen en önemli yerlerden birisi olan Ağadere Mecruhin Hastanesinin bulunduğu alan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Türk Kızılay tarafından hazırlanan protokol kapsamında projelendirilip müzeye dönüştürüldü.
Müze 600 metrekare kapalı alanda yüzlerce savaş hatırasını ziyaretçilerine sunuyor. Savaş sırasında yaralı askerlerin tedavisinde kullanılan ameliyat malzemelerinden bölgenin ilk gerçek krokisine, Hilal-i Ahmer’in (Kızılay) hasta nakil aracının replikası dahil birçok önemli unsurun bulunduğu müzeye girişler ise ücretsiz.
Bazı kaynaklarda “Ağadere” bazı kaynaklarda ise “Ağdere” olarak geçen alanda, 1915’te muharebelerin tüm şiddetine sahne olan Gelibolu Yarımadası’nda güneyden ve kuzeyden gelen yaralıların toplanma ve sevki gerçekleştirildi. Derin vadi, tümen hastaneleri, Hilal-i Ahmer Hastanesi ve sargı yerleri ile Hilal-i Ahmer çayhanelerine ev sahipliği yaptı.
4. Tümen Seyyar Hastanesi, 9. Tümen Seyyar Hastanesi ve 3. Kolordu’nun 1. Seyyar Hastanesi de Ağadere bölgesinde konuşlandırıldı.
Eski ismi Maydos olan Eceabat’ın düşman kuvvetleri tarafından bombalamasının ardından bünyesinde barındırdığı hastane de Ağadere bölgesine taşındı.
Dört büyük hastanenin yer aldığı Ağadere’de cepheden gelen binlerce askere şifa olmak için mücadele verildi. Ağadere ve Akbaş sevkiyat hastanelerinden 99 bin 275’i yaralı, 33 bin 794’ü hasta ve 17 bin 799’u da hava değişimi olmak üzere toplam 150 bin 868 asker sevkiyata tabi tutuldu.