Ezine Turu
Günümüzdeki Ezine ilçesinin ilk kurucularının: Danişment Oğulları oldukları biliniyor. Türk beyleri, yöreye geldiklerinde “Ulu Cami” yi yaptırırlar. Buraya, Farsca, “Cuma” anlamına gelen “Azine” ismini verirler. Çünkü: Cuma namazlarını, topluca bu camide kılmaya başlarlar.
Bu isim, daha sonra zamanla değişerek, günümüze “Ezine” olarak ulaşmıştır.
İlçe merkezi böyle, ancak yörede, antik çağlarda birçok şehir medeniyeti kurulmuştur. Özellikle: Çanakkale boğazının doğu yakasında bulunan “Dardanel” ve “Alexandria Troas” öne çıkmaktadır.
Osmanlılar döneminde, Ezine ve çevresine, göçler sonucu gelen Türk boyları yerleşirler. Takip eden dönemde, 1920 tarihinde, Ezine Yunanlılar tarafından işgal edilir. Ancak, 1922 tarihinde, işgal sona erer.
İlçe düzlük bir alanda kuruludur. İlçe merkezi, deniz seviyesinden 50 metre yüksekliktedir. Kaz Dağları’ndan doğan ve ilçenin ovasından geçerek, Çanakkale boğazına dökülen Menderes Çayı ve ilçeyi ikiye ayıran Akçin Çayı, bölgenin coğrafi özelliklerinin başında gelir.
İklim düşünüldüğünde, bölgede ılıman bir iklimin hakim olduğu görülür. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında, deniz turizmine yönelik hareketlenme olmaktadır. Yerleşim yerinin çevresi, tepelerle çevrili olduğundan, nem ortalaması oldukça yüksektir.
İlçenin batısında bulunan “Bozcaada” ya: Geyikli beldesindeki iskeleden, feribot seferleriyle ulaşım sağlanıyor.
Nasıl Gidilir?:
Ezine ilçesi, Çanakkale-İzmir karayolu üzerindedir. İl merkezine uzaklık: 45 km Ayvacık ilçesine uzaklık: 21 km ve Bayramiç ilçesine uzaklık ise: 25 km’dir.
Buranın en büyük özelliği: İstanbul veya Trakya yönünden gelip: güneye ve özellikle Edremit körfezine, Asos yöresine inen ziyaretçiler tarafından, yoğun olarak kullanılmasıdır.
Nereler Gezilebilir?
Abdurrahman Camii:
Sultan Orhan Gazi döneminde 1310 yılında yapılan: yalın, alçak ve kalın duvarlı yapı, Osmanlı camilerinin ilk örneklerinden olması nedeniyle oldukça önemlidir. Son cemaat yeri, mermer sütunlu ve ahşap kemerlidir. Tavanı, Sultan II. Mahmud döneminde yenilenmiştir. Cami halk arasında, Ulucami olarak bilinir.
Sefer Şah Camii:
Sultan Yıldırım Beyazıt döneminde yapılan caminin inşasında çevredeki antik yapı kalıntıları kullanılmıştır. Son cemaat yeri olarak sonradan eklenen, yapının yanında, Sefer Şah’ın mezarı bulunmaktadır.
Aslıhan Bey Külliyesi:
Cami, türbe ve hamamdan oluşan külliye: Ezine’nin 12 km batısındaki Kemalli köyündedir. 14 yüzyılda Sultan Murad döneminde yapılan cami, tek kubbeli, ana mekan ve çarpraz tonozlu revaktan oluşur. Son cemaat yerinin yanları kapalıdır. Caminin kuzeyinde, büyük blok taşlardan yapılmış türbe vardır. İçindeki Selçuklu üslubu taş sanduka, 1383 yılı yapımıdır. Caminin batısındaki dört kubbeli hamam, en eski Osmanlı yapılarındandır.
Ne yenir, ne içilir, alışveriş?:
Ezine denildiğinde, akla gelen ilk şey olan Ezine peynirini yemenizi tavsiye ederiz. İlçenin içerisinde birçok kafe ve restoran tarzı yer olduğundan yiyecek sıkıntısı çekeceğinizi düşünmüyoruz.