Dardanos
Günümüzde Çanakkale iline bağlı Kepez beldesi sınırları içinde kalan Dardanos, Çanakkale’nin yaklaşık 10 km. güneyinde, Çanakkale Boğazı kıyısındaki alçak bir tepe üzerinde bulunmaktadır.
Dardanos kenti, ismini aynı zamanda kurucusu olan Dardanos’tan almaktadır. Efsanelere göre Troia kentinin de kurucusu olan Dardanoslular bölgeye M.Ö. II. Bin sonunda gelmişlerdir. Bölge antik çağlarda kentin isminden dolayı “Dardania” olarak bilinmekteydi. Dardanos’la ilgili elimizdeki tarihi ve arkeolojik bilgiler pek fazla değildir. Yerleşimin bulunduğu arazi üzerinde yapılan yüzey araştırmasında ele geçen seramik parçalarından, yerleşimin M.Ö. 2. binden itibaren var olduğu anlaşılmaktadır.
Bölgenin coğrafi özellikleri incelendiğinde de ilk dikkat çeken detay; boğaza girinti yaparak doğal bir liman görünümü veren toprak parçasının yapısıdır. Güçlü ve zengin bir devlet olan Dardanos, bu özelliği ile Troia kentine komşu olmuş; hakimiyet kurduğu bölgelerdeki halklar ise Dardanialılar olarak tanınmıştır. Ayrıca kent, devrinin önemli ticaret yollarının merkezinde bulunan Çanakkale Boğazı’nı kontrol etmekte; bu özelliği ile bölgenin ilk sikkesini basan kentleri arasında sayılmıştır. Araştırmalar sonucu kentin ilk parasının M.Ö. 7. Yüzyılda basıldığı ve bölge kentleriyle yapılan ticari faaliyetler de kullanıldığı ortaya konulmuştur. Kentin tarihi incelendiğinde iki önemli olaya ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Bu olaylardan ilki; Troia Savaşları’na Troialıların yanında savaşa katılması ve diğeri ise M.Ö. 84 yılında Romalı Consül Sulla ile Pontus Kralı IV. Mitradates arasında yürürlüğe giren barış antlaşmasıdır. Tarihte bu barış antlaşması “Dardanos Barışı” olarak bilinmekte ve devrinin önemli sosyal olayları arasında değerlendirilmektedir.
KAYNAK : https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/45090
https://www.canakkaleharbi.com/2020/05/27/dardanos-antik-kenti/
Nasıl Gidilir?
Yol durumu içerikte mevcuttur.
Ne yenir, ne içilir, nereden alışveriş yapılır?
Dardanos Köyü içerisinde bulunan kafe ve restoran tarzı yerlerde karnınızı doyurabilir ve aynı zamanda köy içerisinde bulunan marketlerden alışverişinizi yapabilirsiniz. Ayrıca bölgede yer alan halk plajında hem denize girip hem de keyiflenerek hoş sohbetler edebilirsiniz.