Bigalı Kalesi
Bigalı Kalesi’nin yapımına III.Selim döneminde başlanmıştır. 1807 yılında Osmanlı Devleti ile İngiltere arasında gelişen diplomatik kriz nedeniyle payitaht tehdit edilmek istenmiş, Amiral Duckworth komutasındaki bir İngiliz Filosu 19 Şubat 1807’de
Kalenin yapımına Boğaz Nazırı Aziz Efendi nezaretinde Fransız askeri mühendis Coutaillout tayin edilmiştir. Kalenin tamamlanıp hizmete girmesi II. Mahmud döneminde gerçekleşmiştir. Kale Bigalı Köyü’nün 3 km doğusunda deniz kenarında yer almaktadır. Boğaz tahkimatında uygulanan usule göre karşılıklılık esasıyla Anadolu kıyısında bulunan Nara Kalesi ile beraber inşaa edilmiştir. Bigalı Kalesi’nin önce tabya olarak işlevlendirildiği, tabyanın ihtiyaca cevap vermediği anlaşılınca 1815’ten sonra kale vasfı kazandırıldığı anlaşılmaktadır. Bigalı Kalesi dikdörtgen bir yapıda olup 70×130 metre ebatlarındadır. Kalede, Batı ve Doğu kapıları olmak üzere iki adet kapı bulunmaktadır. Kalenin her köşesinde silindirik birer kule vardır. Kalenin deniz yönündeki duvarı boyunca 1,5 metre yüksekliğinde top seğirdimi bulunmaktadır. Top seğirdimi boyunca yerleştirilmiş top mazgalları ve koltuk cebehaneleri bulunur.
Kalenin içinde bir kışla binası, cephanelik, mühimmat ambarı, cami ve çeşme yapıları vardır. Kışla Binası restorasyonunun ardından 1915’te kullanıldığı gibi bir silah tamirhanesi canlandırması ile ziyaretçiye
Bigalı Kalesi Esliha Tamirhanesi
Bigalı Kalesi 1915’te Silah tamirhanesi olarak işlevlendirilmiştir. Bigalı Kalesi’nin kışla binası Güney ve Kuzey Grubu için 3’üncü Kolordu Silah Tamirhanesi olarak kullanılmıştır. Bu amaçla resmi açılışı 16 Temmuz 1915 Cuma günü saat 18.00’de yapılmış ve burada muharebeler boyunca 90.000’e yakın tüfeğin tamiri yapılmıştır. Bu da Bigalı Kalesi Silah Tamirhanesi’nde günde ortalama 400 adet tüfeğin tamir edildiğini göstermektedir.
2017-2022 yılları arasında
KAYNAK : https://www.turkishmuseums.com/museum/detail/22351-bigali-kalesi/22351/1
Nasıl Gidilir?
Yol durumu içerikte mevcuttur.
Ne yenir, ne içilir, nereden alışveriş yapılır?
Güzergâh üzerinde bulunan Eceabat ilçesi, Bigalı veya Yalova köylerinin içerisinde yer alan bakkallardan alışverişinizi yapabilir, aynı zamanda köy kahvelerinde hoş sohbet ile birlikte çayınızı ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz.