Çanakkale Bisiklet Platformu ulaşımını bisikletle gerçekleştiren ve bisikletli ulaşımı destekleyen herkes için bağımsız, aktivist ve gönüllü bir oluşumdur.
17 Ekim 2016 tarihinden bugüne Çanakkale’de bisiklet kültürünün yerleşmesini, bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmayı, kentte yaşayan tüm bisikletçilerin ortak sesi olmayı, bisiklet gruplarının birlikte çalışabilirliğini ve ortak etkinlikler düzenleyebilmeleri için öncü olmayı, spor amaçlı ve şehir içi ulaşımdaki bisiklet kullanıcılarına daha güvenli kullanım alanları açmak için kamu kurumları ile iş birliği halinde olmayı kendisine görev edinmiş, bugüne dek yüzlerce gönüllüsü, 483 bisiklet turu ve farklı faaliyetiyle; 18.535 kilometre ve 30.448 katılımcı ile bisiklet alanında Türkiye’nin ve Çanakkale’nin en aktif ve hareketli Sivil Toplum Kuruluşlarındandır.
Kurulduğumuz günden bugüne hayallerimizden biri; sadece bisikletlilere ait olacak bir yerimiz olması ve orada eğitimler, faaliyetler yapmaktı. Bisiklet Şefliği projemiz ile en önemli projelerimizden bir tanesi olan Bisikletli Yaşam Parkı BİYAP’ın faaliyete geçmesine artık çok az bir zaman kaldı.
Çanakkale Belediyesi tarafından Barbaros Mahallesi Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu Caddesi Akçansa Güzel Sanatlar Lisesi yanında bulunan 2700,17 m²’lik alanda düzenlemeleri yapılan Bisikletli Yaşam Parkı’nın proje alanı içerisinde ilk etapta 450 m²’lik bölüme 100 m uzunluğunda 4 şeritli bir bisiklet parkuru, 120 m²’lik bisiklet sürüşü eğitim alanı ile devamında birçok faaliyetin ve projenin fikir mutfağı olarak kullanılacak bisiklet evi, Eurovelo 11 rotasının vazgeçilmez duraklarından bir tanesi olacak.
BİYAP ve Bisiklet Evi’nde neler olacak?
- 100m Uzunluğunda 4 şeritli bisiklet parkuru,
- 120m²’lik bisiklet sürüşü eğitim alanı,
- Bisiklet Evi,
- Bisiklet Kafe ve dinlenme alanı,
- Toplantı ve Atölye salonu
- Bisiklet Kütüphanesi ve ofisler yer alacak.
Bisikletli Yaşam Parkı’nda; Bisiklet Şefliğinin sorumluluğunda, Çanakkale Bisiklet Platformu ve diğer yerel bisiklet gruplarının da işbirliğiyle bisiklet eğitim alanı ve parkurunda 7’den 70’e vatandaşlara temel seviye ve ileri seviye bisiklet eğitimleri gerçekleştirilecek.
Açık Hava Bisiklet Müzesiyle bisikletin tarihçesi öğrenilecek, konumu ve büyüklüğüyle yerel, ulusal ve uluslararası birçok proje ve organizasyona ev sahipliği yapılacak.
Yerli ve yabancı bisikletli seyyahların bir kültür elçisi olarak Çanakkale’yi daha iyi tanıyabileceği ve tanıtabileceği bisiklet evinde; konaklama, duş, çamaşır yıkama, yeme-içme ve dinlenme gibi aktivitelerini gerçekleştirebilecek, konaklama alanı dolu olduğu durumlarda bahçedeki çadır alanında kamp kurabilecekler. Aynı zamanda bisiklet evinde bisiklet ile ilgili birçok dergi, kitap veya araştırma içeriği bulabileceğiniz mini bir kütüphane de yer alacak.
Bisiklet evi içerisinde yer alan Bisiklet Kafesi hem bisikletseverler, hem de eğitime gelmiş kişiler için önemli bir buluşma alanı olacak, bisiklet ile ilgili dönem dönem söyleşiler gerçekleştirilecek.
Dünya Bisiklet Günü, Avrupa Hareketlilik Haftası, NowWeMove, NowWeBike, OpenStreetsDay Açık Sokaklar Günü, Dünya Kışın Bisikletle İşe Gitme Günü vb. önemli hareketlilik günlerinde Kreş, anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversiteliler için eğitim, atölye ve şenlikler ile bisiklet kültürünün gelişmesi ve bisikletli ulaşımın yaygınlaşması sağlanacak.
Projenin gerçekleşmesine katkı sağlayan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek’e, başkan yardımcılarımıza, müdürlerimize ve emeği geçen tüm Çanakkale Belediyesi personeline çok teşekkür ediyoruz.
Bisikletin Kenti Çanakkale
#BisikletinKentiÇanakkale #ÇanakkaleBisikletPlatformu #RüzgârınDemirAtlıları #ÇABİP #BisikletliYaşamParkı #BİYAP