Sarıcaeli Dağ Bisikleti Turu

Sarıcaeli Dağ Bisikleti Turu

Sarıcaeli Köyü

Sarıcaeli, Çanakkale ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Köy, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır.

Ahmet Fehmi Türkan / Çanakkale – Sarıcaeli Köyü

1313 (1897) de doğdum. 84 yaşındayım. Beni şubeden Sarıcaeli Köyü’nün yanındaki tepenin üzerindeki Çanakkale Müstahkem Muharebe Okulu’na gönderdiler. Asker olarak. Okulda iki bölük kurdular. Ben 2. Bölükle Kilitbahir’e gittim. Kilitbahir’deki Askeri Telgrafhane’de 15-16 ay kadar bulundum. Kaynak: http://www.canakkalemuzesi.com/defaultmain.asp?inc=gazi_detail&intGaziID=4 

Sarıcaeli Mezarlık alanında antik dönem mermer ve taş inşa malzemeli sütun parçaları, templon payesi ile yine mermer ve taş inşa malzemeli 18., 19. ve 20. yüzyıllara tarihlenen Osmanlı Dönemi mezar şahideleri ile yakın dönem mezar yapılarının bulunmaktadır.  Osmanlı dönemine ait bazı mezar şahidelerinde pehle bulunurken, bazıları doğrudan toprağa dikilmiş vaziyettedir. Büyük bir bölümü de topraktan çıkarılmış vaziyette mezarlığın özellikle kuzey bölümünde yerde durmaktadır. Günümze yakın mezar yapılarının büyük bölümü ise mezarlığın güney bölümünde yer almaktadır. Mezarlık alanındaki en erken tarihli şahide örneği Hasan oğlu Hüseyinin 25 Muharrem 1228/25 Ocak 1715 yılına ait olan şahidedir. Mezarlık alanında Osman dönemine tarihlenebilecek herhangi bir kadın şahidesine rastlanılmamıştır. Osman dönemi şahide örneklerinin en azından tespiti yapılabilen örneklerinin tamamına yakını örfi başlıklı erkek şahidesidir.

Sarıcaeli Köyü, Köyiçi mevkiinde yer alan, Cevat Paşa Çeşmesi yaklaşık iki metre eninde kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda dikdörtgen düzene sahip taş kagir malzemelidir. Gerek yalak kısmı, gerese de çeşme bölümünün üzeri yakın bir tarihte fayans ile kaplanmıştır. Çeşme, Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanı Cevat Çobanlı Paşa tarafından Çanakkale Savaşları esnasında yaptırılması sebebiyle mahalli özelliklerinin üzerinde bir anlam ifade etmektedir.

Kaynak: Kültürel Varlıkları Koruma Bölge Kurulu

Nasıl Gidilir?

Yol durumu içerikte mevcuttur.

Ne yenir, ne içilir, alışveriş?

Marketten ya da köy kahvesinde yiyecek – içecek bulabilirsiniz.