Troas Kültür Rotaları Cevat Paşa Etabı

Troas Kültür Rotaları Cevat Paşa Etabı

Troas Kültür Rotaları 

Asya’dan Avrupa’ya uzanan kısrağın başında yüzyıllar boyunca önemini yitirmemiş, doğal güzellikleri ve zenginliğiyle birlikte baş döndüren Troas; iki kıta, iki ada ve bir Boğaz’ın hemen yanında 6.500 yıllık bir hikâyeler zincirini saklıyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları, bizi günden güne bu zincirin yeni halkalarıyla tanıştırmaya devam ediyor.

Troas Kültür Rotaları Projesi bölgenin tarihsel açıdan ne kadar geniş bir zaman yelpazesine sahip olduğunu, doğal güzelliklerini, tarihsel zenginliğini, kendine has yaşantısını, tatlarını ve eşsiz manzaralarını; tarihsel alt yapısı hazırlanmış tematik rotalar aracılığıyla ziyaretçilere anlatmayı amaçlamaktadır. Troas Kültür Rotaları, hikâyedeki gibi ortaya bir elma bırakıyor aslında. Elma, bu kez savaş ve anlaşmazlığa değil; köklü değerleri ve zenginlikleri olan bu coğrafyayı keşfetmeye vesile olacak.

Güzelyalı’dan başlayarak dört farklı antik kenti, bu kentlere yaşam sunmuş su kaynaklarını, bölgede yaşamaya devam eden insanları ve onların hikâyelerini, yüzyıllardır bozulmayan ve insanın damağını mest eden tatları, yeşille mavi arasındaki geçişleri, tarihsel dönemlerin ayrım ve kesişimlerini derinden hissettiren 11 rota; yaklaşık 270 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Örneğin Dalyan’dan başlayıp Alexandria Troas ve Neandrai Antik kentlerini geçip doğanın size sunduğu birçok güzel manzarayı fotoğrafladıktan sonra Asya’nın en batısına, Babakale’ye indiğiniz ve burada güneşi batırdığınız rotada Aziz Paulus’un hikâyesini tecrübe ederken hemen sonra geri dönüp Murad Hüdavendigâr Rotası’nı yürümeye başlayarak bölgedeki Osmanlı izlerini ve bu izlerin hikâyesini deneyimleme fırsatına sahipsiniz. Ve bunları yaparken proje kapsamında önceden hazırlanan mobil uygulama sayesinde ihtiyacınız olan bütün bilgelere ulaşabilirsiniz.

Troas Kültür Rotaları Projesi’nin ilgili kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen sunumlar sonrası teveccüh ve takdirle karşılanmasının ardından Çanakkale Valiliği himayesinde Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile ön çalışmaları yapılmasına karar verilmiş ve 2018 Kasım ayından itibaren fizibilite çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odasının (ÇARO) katkılarıyla 11 rotanın haritalandırma çalışmaları yapılmıştır. Hazırlanan haritaları sahada tatbik ederek nihai rotaları belirlemek için eko turizm ve kültür rotaları alanında fikir ve tecrübe sahibi olan geniş bir ekip, fizibilite çalışmalarını 2019 yılı Ocak ayına kadar tamamlamıştır.

Çanakkale Güzelyalı bölgesinden başlayarak Troya Antik Kenti’ne, daha sonra birçok tarihi ve doğal noktalardan geçerek Assos Antik Kenti’ne, oradan Kaz Dağları boyunca ilerleyerek Balıkesir İl sınırındaki Tarihi Roma Köprüsü’ne kadar uzanan toplamda 270 kilometreyi bulan ilk 11 etap, yerli ve yabancı tüm yürüyüş meraklıları için hazır hâle getirilmiştir.  Bu anlamda sahada ahşap aksamlı ve nitelikli, doğaya uygun yön, bilgilendirme ve görünürlük levhaları, giriş takları, seyir terasları, yön belirteçleri uygulanmıştır. Sonuç olarak Troas Kültür Rotaları Projesi’nin ilk sunum hâli olan ve iki kıtayı, iki adayı, iki denizi kapsayacak toplamda 800 kilometreyi geçecek uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolunun ilk bölümü olan 270 kilometrelik 11 etabın proje çalışması tamamlanmıştır. Saha Donatılarının tespiti, projelendirmesi ve montajı Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılan proje, 2022 yılında tamamlanmıştır.

Cevat Paşa Etabı 

Asıl adı İsmail Cevat olan ve 14 Eylül 1871’de İstanbul’da Sultanahmet’te doğan Cevat Çobanlı, Osmanlı Genelkurmay Başkanlarından Mareşal Mehmet Şakir Paşa’nın oğludur. 20 Mart 1894’te Harp Akademisi’ni birincilikle bitirmiş; 1909 yılına kadar Padişah Yaveri olarak Saray Kurmaylığı görevi yapmıştır. 13 Mayıs 1895’te Binbaşılığa yükselmiş; 27 Ocak 1898’de Yarbay olmuştur. 10 Ağustos 1914’te Çanakkale Boğazı Müstahkem Mevki Komutanlığı’na atandığında Albay olan Cevat Çobanlı, 29 Kasım 1914’te Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Boğazdaki tahkimatı elindeki kısıtlı imkânlara rağmen güçlendirerek İtilaf donanmasının Çanakkale Boğazı’ndan geçişini engellemekle sorumlu komutan olarak başarı ile görev yapmıştır.

Birinci Dünya Savaşı esnasında birçok görevde bulunan Cevat Paşa, 16 Mart 1920’de İstanbul’un işgali sırasında İngilizler tarafından tutuklanmış; Malta’ya sürülmüştür. Bir buçuk yıldan fazla sürgün kalan Cevat Paşa, 31 Ekim 1921’de yurda geri dönerek Anadolu’ya geçmiştir. 29 Ağustos 1923’te Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilen Cevat Paşa, İstiklal Harbi’ne katılan en yaşlı ve kıdemli komutanlardan olmuştur. 1937 yılında yaş haddinden dolayı askerlikten emekli olmuş; 13 Mart 1938’de İstanbul’daki evinde vefat etmiştir.

Güzergâh Erenköy Merkez Mahallesinden başlayıp, Tevfikiye Köyü’nde son bulmaktadır. Etap boyunca çeşitli cazibe noktaları ve ziyaret yerleri mevcuttur. Bu noktalar aşağıda yer almaktadır.

Kumkale Köyü 

Öncesinde “Batakova” olarak isimlendirilen Kumkale, ismini aldığı Kumkale Kalesi’nin (Kale-i Hakaniye) etrafında 1657 yılında kurulmuş bir köydür. Bu köy, Çanakkale Savaşları sırasında Kumkale Muharebesi’ne sahne olmuştur. Bu muharebede Türk askerinin siper hattı olarak kullanılan köy mezarlığının, yaklaşık 250 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Şu anki aynı isimli köy ise 1925 yılında kurulmuştur. Bölge aynı zamanda antik yerleşim alanıdır. Sigeon, Tavollia, Aitheon antik kentleri ve Kumtepe Höyüğü bu bölgededir.

Ajax Tümülüsü 

Mitolojik bir Yunan kahramanı olan Ajax [Aias], Kral Telamon ve Periboe’nin oğludur. Troya Savaşı’nda Hektor’a yenilerek kentin yakınlarında gömülmüştür. Ajax, Troya Savaşı’nda Yunan ordusunun Akhilleus’tan sonra en güçlü savaşçısı olarak kabul edilir. Bölgede bulunan kanıtlar, ana inşaatın Roma İmparatoru Hadrian döneminde (Milattan sonra 76-138) tamamlandığını göstermektedir. Yapım tarzı ve tümülüste bulunan bir kandil, tümülüsün yeniden inşa edildiğine işaret etmektedir.

Kumkale İntepe Batarya Şehitliği 

Birinci Dünya Savaşı esnasında Çanakkale Cephesi’nde boğaz savunmasını güçlendirmek amacıyla 19 Şubat 1915 tarihinden itibaren kurulmaya başlayan İntepe Topçu Grubu, menzil uzunluğu sayesinde sadece Anadolu yakası için değil; Seddülbahir bölgesi için de bir tehdit unsuru olmuştur. Batarya şehitliği ise Çanakkale gazilerinden Hafız İzzet MısırlıI’nın 28-30 Nisan 1915 tarihinde denizden açılan donanma ateşi sonucunda 14 şehit arkadaşını elleriyle buraya gömdüğünü ifade etmesinden yola çıkılarak 1983 yılında Kumkale halkı tarafından yapılmaya başlanmış; 18 Mart 1984 tarihinde açılmıştır.

Karanlık Liman 

Karanlık Liman (Erenköy Koyu), Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde boğazı korumak amacıyla Nusret Mayın Gemisi tarafından 8 Mart 1915 tarihinde 26 mayının döküldüğü yerdir. Müstahkem Mevki Komutanı Albay Cevat Bey’in (Çobanlı) emri ile Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı Bey ve Müstahkem Mevki Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) Bey komutasında olarak bu harekât gerçekleştirilmiştir. Denize paralel olarak döküldüğü için İtilaf Devletleri’nin donanması tarafından fark edilmeyen mayınlar, 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında önemli rol oynamıştır.

Halileli Şehitliği 

Halileli sırtlarında yer alan şehitlik, Kumkale’de bulunan 31’inci Alay 2’nci Tabur 6’ncı Bölük’te görev yapan Kayserili Üsteğmen Hilmi Efendi’ye aittir. Şehitlik, Şehitler Çeşmesi adı verilen mevkide oluşturulmuştur. Mermer üzerinde bulunan yazıda “Birinci Cihan Harbinde burada Tanrısına kavuşan ulu şehitlerimizin ruhuna el-fatiha 1331-1333 (1915-1917)” ifadesi yer almaktadır.

Tarihi Top 

KAYNAK : https://www.troaskulturrota.com/

Nasıl Gidilir? 

Yol durumu içerikte mevcuttur.

Ne yenir, ne içilir, nereden alışveriş yapılır?

Güzergâh üzerinde bulunan Kumkale ve Tevfikiye köylerinin içerisinde yer alan bakkallardan alışverişinizi yapabilir, aynı zamanda köy kahvelerinde hoş sohbet ile birlikte çayınızı ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

 

Bağışçılarımız & Destekçilerimiz