Alibey Çiftliği Turu gerçekleştirildi.

Alibey Çiftliği Turu gerçekleştirildi.

Alibey Çiftliği Turu gerçekleştirildi.

Alibey Çiftliği | Halar

Gelibolu Yarımadası’nın özellikle güneyine doğru savaş zamanına kadar Rumların oturduğu yerleşim merkezleri çoğunlukta olup isimleri de sonradan değiştirilene kadar Rumca idi. Eceabat (Maydos)’a bağlı ve bunun güneyindeki köylerde, mezralarda ve çiftliklerde tarımla uğraşan halk, zamanla küçük yerleşim birimlerini bırakarak toplu olarak bulunmak için köylere taşınmışlardı. Bu yerleşim birimlerinden; Erpeten (Alçı Tepe’nin 1400 m kuzeyi), Aptella (Kudsi Bey Tepe’nin 200 m batısı), Apostor (Alçıtepe Köyü’nün 1400 m güney doğusu) örnekleri sayılabilir. Çanakkale muharebeleri sırasında gerek korunaklı bir alanda olması gerekse kuyu ve çeşmesinin bulunması nedeniyle birliklerin dinlenme yerleri, karargâhları, olarak kullanılmıştı.

İsmi en çok duyulan çiftliklerden biri de Halar (Alibey Çiftliği) idi. 1850’li yıllardaki haritalarda ve 1906 yılında çizilen Alman Kiepert haritasında Halar olarak belirtilen yerleşim merkezi, XX’nci yüzyılın başında Alibey Çiftliği adını aldığı 1915 basımlı Osmanlı haritalarında görülmektedir.

Alçı Tepe’nin 1 km doğusunda bir zamanlar yer alan çiftlik, muhtemelen muharebelerden önce bölge halkının emniyeti için boşaltılmıştı. Tahliye edilen bölge halkı, Anadolu’nun içlerine gönderilirken köyleri ve çiftlikleri sahipsiz kalmıştı.

Alibey çiftliği turu sorumlusu ve öncüsü Egemen Dalkıran’a,
artçılarımız Serkan Çelik ve Serbay Keser’e,
fotoğraflar için Doğancan Çetin’e çok teşekkür ederiz.

#ÇanakkaleBisikletPlatformu #RüzgârınDemirAtlıları #ÇABİP #Çanakkale #PazarTuru #MTBTur #YüzüncüYıldaÇanakkaledeyiz

Bağışçılarımız & Destekçilerimiz