Alibey Çiftliği | Halar
Gelibolu Yarımadası’nın özellikle güneyine doğru savaş zamanına kadar Rumların oturduğu yerleşim merkezleri çoğunlukta olup isimleri de sonradan değiştirilene kadar Rumca idi. Eceabat (Maydos)’a bağlı ve bunun güneyindeki köylerde, mezralarda ve çiftliklerde tarımla uğraşan halk, zamanla küçük yerleşim birimlerini bırakarak toplu olarak bulunmak için köylere taşınmışlardı. Bu yerleşim birimlerinden; Erpeten (Alçı Tepe’nin 1400 m kuzeyi), Aptella (Kudsi Bey Tepe’nin 200 m batısı), Apostor (Alçıtepe Köyü’nün 1400 m güney doğusu) örnekleri sayılabilir. Günümüze ulaşamayan bu yerleşim birimlerinden bazıları Çanakkale muharebeleri sırasında gerek korunaklı bir alanda olması gerekse kuyu ve çeşmesinin bulunması nedeniyle birliklerin dinlenme yerleri, karargâhları, olarak kullanılmıştı.
1854 basımlı Fransız haritasında Kirte (Alçıtepe) ve Halar bölgesi
İsmi en çok duyulan çiftliklerden biri de Halar (Alibey Çiftliği) idi. 1850’li yıllardaki haritalarda ve 1906 yılında çizilen Alman Kiepert haritasında Halar olarak belirtilen yerleşim merkezi, XX’nci yüzyılın başında Alibey Çiftliği adını aldığı 1915 basımlı Osmanlı haritalarında görülmektedir.
Alçı Tepe’nin 1 km doğusunda bir zamanlar yer alan çiftlik, muhtemelen muharebelerden önce bölge halkının emniyeti için boşaltılmıştı. Tahliye edilen bölge halkı, Anadolu’nun içlerine gönderilirken köyleri ve çiftlikleri sahipsiz kalmıştı.
Alçı Tepe’den doğuya doğru, Alibey Çiftliği ve etrafı
25 Nisan günü başlayan kara muharebelerinde Seddülbahir bölgesini koruyan 9’uncu Tümeni, sonrasında bölgeye intikal eden çeşitli birliklerle kurulan Güney Grubu birliklerini takviye maksadıyla gelenler, Soğanlı Dere’den Kiremit Dere’yi tırmanarak Alibey Çiftliği bölgesinden Güney Grubu’nun sol (doğu) kesimine ulaşmışlardı.
Alibey Çiftliği kuzeydoğusundaki dereler korunaklı olduğundan Güney Grubu genel ihtiyatları bu bölgede tutulmuş, cephedeki yorgun, zayiat vermiş halde bulunan birlikler yeniden teşkilatlanmak ve dinlenmek maksadıyla geriye, anılan çiftlik bölgesine alındığında yerine yeni gelen birlikler gönderilmişti.
Bir zamanlar Alibey Çiftliği’nin bulunduğu bölge (Koyu renkli alan)
Cepheye yakınlığı, Alçı Tepe’nin koruması altında olması, su, barınma gibi olanakları nedeniyle ikmal maddelerinin dağıtım noktası olarak da kullanılmıştı. Özellikle mühimmat ve istihkâm (kazma, kürek, kum torbası, dikenli tel gibi) malzemelerinin dağıtımı çiftlik bölgesinden yapılmıştı.
Daha önce Salim Bey Çiftliği’nde bulunan Güney Grubu Karargâhı da Ağustos sonunda Alibey Çiftliği bölgesine yer değiştirmişti.
1916 yılında çizilen 1/5000 ölçekli tahkimat haritasında harap durumda olduğu belirtilen çiftlik kalıntıları zamanla yok olmuş, günümüzde çiftlik arazisinde tesis edilen bağlar son kalan kanıtları da ortadan kaldırmıştır. Gerek Halar gerekse de çiftliğe ismi verilen Ali Bey hakkında bilgi bulunamamıştır.
Kaynak: https://canakkalemuharebeleri1915.com/
Nasıl Gidilir?
Yol durumu içerikte mevcuttur.
Nerede Kalınır?
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içerisinde kamp atmak yasaktır. Alçıtepe veya yarımadası bölgesinde pansiyon, otel ya da kamp alanlarında konaklamanızı öneririz.
Ne yenir, ne içilir, alışveriş?
Alibey Çiftliği bölgesine yakın Alçıtepe köyünden ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.